DIGUEU A LA FAMILIA QUE ANEM CAP A L'EBRE!!!

2023-05-10 16:31

 Corria la primavera de l'any 1938 i les coses no anaven bé per a l'Exercit Republicà; amb la caiguda del front d'Aragó s'anà replegat cap a terres catalanes. Cada cop homes més grans eren cridats a files i cada cop s’incorporaven lleves més joves, la lleva anomenada del Biberó en va ser una d'elles; una lleva d'adolescents, gairebé criatures de 17 i 18 anys sense cap experiència i Josep Perelló Franch era un d'ells. Fill i veí de Margalef havia deixat el seu poble feia unes setmanes per incorporar-se a files deixant pares i germans amb el cor encongit.

    Amb l’esclat de la Batalla i la travessa de l’Ebre per l’exèrcit republicà, el front s’estableix a la banda dreta del riu on hi ha els combats més violents i sagnants, mentrestant, la banda esquerra acull tota la infraestructura estratègica republicana de suport a la Batalla (hospitals de campanya, magatzems i serveis d’Intendència, dipòsits armes, transports, seus dels exèrcits, punts d’observació, ...) on el Priorat, sobretot la part que de nord a sud està més en contacte amb l’Ebre, hi juga un important paper i en pateix les conseqüències; podríem dir que és la zona del pre-front.

    Aquell dia del mes de juliol de 1938, el seu germà, Mateu Perelló Franch tenia 8 anys i com molta altra gent de Margalef estava a la vora de la carretera mirant l’espectacle de l’incessant pas de camions del XV Cos d’Exèrcit Republicà carregats de soldats que, de terres lleidatanes anaven en direcció a l’Ebre. De sobte, de la caixa d’un d’aquells camions farcida de soldats que passaven pel seu davant el Mateu escolta un crit esborronant:

¡¡¡Soc el Josep de cal Pere l’Agustí, digueu a la família que anem cap a l’Ebre!!!

   Era el seu germà gran! Era el seu germà Josep de la Lleva del Biberó. És l’ultim record que li quedà d’ell. Moriren pares, germans... Mai en saberen res d'ell: A Josep Perelló Franch del XV Cos d’Exercit, 3ª Divisió, 31 Brigada, 321 Batalló i 4ª Companya, se'l va engolir la Batalla de l’Ebre

   Molts dels qui hem entrat en els anys de la jubilació tenim el son lleuger, ens costa dormir la nit sencera, més si professionalment, com en el meu cas, dormir en dues etapes ha estat l’habit de tota la vida. A hores d’ara, lliure ja d'aquesta obligació, encara no he arribat a trencar aquesta dinàmica, a les tres hores ja hem desperto. A la tauleta de nit hi tinc sempre una ràdio que va tota la nit a un volum molt fluixet. Un dia de finals de novembre de 2014 em vaig despertar poc abans de les tres de la matinada quan ja s’estava acabant el programa «La nit dels ignorants» de Catalunya Ràdio, que aquella nit havia tractat el tema dels desapareguts a la Guerra Civil. Com que no l’havia pogut escoltar en directe, vaig descarregar-lo complert des de l’arxiu de l’emissora i, després d’escoltar-lo, vaig detectar que hi havia un gran desconeixement sobre el tema per part d’alguns familiars que encara estan buscant els seus desapareguts; no sabien que fer i per on començar. Com que no podia intervenir telefònicament vaig enviar un correu electrònic a Xavier Solà, el seu conductor, amb algunes orientacions per als oients sobre que fer i com fer-ho, que va llegir la nit de l’endemà. Uns dies després em va demanar per gravar una entrevista telefònica que, previ anunci, es va emetre al cap d’uns dies.

   Com a conseqüència d’aquella emissió, vaig rebre algunes trucades telefòniques, una de les quals d’una senyora molt gran que havia perdut el seu germà a la Batalla de l’Ebre, em va deixar les dades que li vaig demanar i, sense assegurar-li res, vaig iniciar la revisió de les llistes que disposava, començant per les del poble i seguint per altres de la comarca. Malauradament en cap d’elles vaig trobar el germà d’aquella senyora, però, per seguretat vaig iniciar amb lentitud una segona revisió. Quan em trobava revisant la de la Torre de Fontaubella, un nom i cognoms em van cridar l’atenció, em resultaven molt coneguts, amb seguretat vaig pensar que eren de Margalef; Josep Perelló Franch era a la llista dels morts al front d’aquest poble a tan sols 3 km. del meu. Immediatament em vaig posar en contacte telefònic amb el seu Alcalde, Ramon Vila, amic i durant bastants anys també col·lega, li vaig comentar el cas i em va dir que mai havien sabut res mes d’ell, tan sols sabien que havia desaparegut a l’Ebre i que de la seva família tan sols vivien una germana, amb salut molt precària, i un germà, Mateu Perelló Franch, de 85 anys que, efectivament, ens coneixíem. Al cap d’uns moments, tremolós i emocionat, -i jo tant com ell- el tenia al telèfon i podia dir-li que les restes del seu germà es trobaven en una fosa comuna de la Torre de Fontaubella on havia mort a l’hospital del túnel de tren el 27 d’agost de 1938 com a conseqüència de les greus ferides rebudes al front de l’Ebre.

   Al cap de pocs dies el Mateu i el seu fill van venir a casa, vam estar parlant del seu germà i que si ho volien, els acompanyaria a la Torre de Fontaubella, però que prèviament m’havia de posar en contacte amb l’Albert Sabaté, amic, autor de les llistes del seu poble i actual President de l’associació «No Jubilem la Memòria». Ell miraria en quina de les tres foses estava i ens acompanyaria al lloc.

    Previ contacte amb l'Albert Sabaté, el 24 de juliol per la tarde amb el Mateu i el seu fill ens desplaçàvem cap a la Torre de Fontaubella, a l'altre extrem de la comarca. Allí hi ha tres fosses; com que el cementiri és molt petit i no hi cabien, se'n van fer dues fora que consten com a cementiri provisional; en la més gran d'aquestes es troba Josep Perelló Franch.

    Al cap d’una estona d’arribar es presentà l'Albert a la placeta d’avant l’Ajuntament on havíem quedat i, amb ell ens vam dirigir cap al lloc, anant prèviament al túnel del tren que feia d'hospital on va morir. Uns minuts després arribàvem al mas d'en Rafael. Allí, en aquella vall als peus dels gairebé nou cents metres de la Mola de Colldejou, envoltat de denses boscúries es troba l'ufanós bancal de vinyes que allotja la fossa comuna on descansen les restes de Josep Perelló Franch i una setantena de soldats morts a la Batalla de l'Ebre. Vam baixar dels cotxes i, amb emoció i la mirada posada en la fossa, vam entrar en uns emotius minuts de silenci mentre, cap amunt, els últims raigs de sol il·luminaven en tons daurats les cingleres de la Mola de Colldejou que, com un sentinella que guarda la fossa, presideix aquella vall.

    En el viatge de retorn era ja de nit quan arribàvem als nostres respectius pobles posant així fi a anys de dubtes i patiment; el Mateu sabia el que havia passat amb el seu germà de 18 anys i sabia on descansen les seves restes, el certificat de la seva mort, del qual se’n obtingué una còpia, ho constatava. Malauradament, els seus pares i germans se'n van anar amb l’angoixa i el patiment a la tomba. Per part meva, vaig sentir molt no trobar el germà d'aquella senyora però, sense el programa de ràdio i la seva trucada, possiblement no hagués trobat mai el germà d'en Mateu Perelló Franch i això malgrat tot, em compensa.

   Passats 77 anys d’aquella gran tragèdia, possiblement no s’ha fet tot el que s'hauria d’haver fet abans. En aquesta zona hi van quedar petjades de tot allò que no mereixen ser esborrades de la memòria col·lectiva. Sense arribar a la magnitud de la banda dreta de l'Ebre, la banda esquerra també va ser un escenari cruent; sense comptar als que van quedar pels boscos i camps, esborrona la quantitat de morts que allotgen les fosses comunes de dins i fora dels cementiris, i això, la major part de gent -inclosa la de la zona- ho desconeix. Tenim llocs i espais importants per a ser inventariats i declarats Espais de Memòria i, a partir d’aquí senyalitzar-los i donar-los a conèixer.

emg

 

¡¡¡ DECID A LA FAMILIA QUE VAMOS HACIA EL EBRO !!!

 Corría la primavera del año 1938 y las cosas no iban bien para el Ejército Republicano; con la caída del frente de Aragón se fue replegado hacia tierras catalanas. Cada vez hombres mayores eran llamados a filas y cada vez se incorporaban quintas más jóvenes, la quinta llamada del Biberón fue una de ellas; una quinta de adolescentes, casi niños de 17 y 18 años sin ninguna experiencia y Josep Perelló Franch era uno de ellos. Hijo y vecino de Margalef había dejado su pueblo hacía unas semanas para incorporarse a filas dejando padres y hermanos con el corazón encogido.

       Con el estallido de la Batalla y la travesía del Ebro por el Ejército Republicano, el frente se establece en la parte derecha del río donde se libran los combates más violentos y sangrientos, mientras tanto, la parte izquierda acoge toda la infraestructura estratégica republicana de apoyo a la Batalla (hospitales de campaña, almacenes y servicios de Intendencia, depósitos armas, transportes, sedes de los ejércitos, puntos de observación, ...) donde el Priorat, sobre todo la parte que de norte a sur está más en contacto con el Ebro, juega un importante papel y sufre las consecuencias; podríamos decir que es la zona del pre-frente.
 Ese día del mes de julio de 1938, su hermano, Mateo Perelló Franch tenía 8 años y como mucha otra gente de Margalef estaba al borde de la carretera mirando el espectáculo del incesante paso de camiones del XV Cuerpo de Ejército republicano cargados de soldados que, de tierras leridanas iban en dirección al Ebro. De repente, de la caja de uno de esos camiones repleta de soldados que pasaban delante suyo el Mateo escucha un grito escalofriante:

¡¡¡Soy el José de cal Pere Agustí, decid a la familia que vamos hacia el Ebro.!!!

Era su hermano mayor! Era su hermano José de la Quinta del Biberón. Es el último recuerdo que le quedó de él. Murieron padres, hermanos ... Nunca supieron nada de él: A Josép Perelló Franch del XV Cuerpo de Ejército, 3ª División, 31 Brigada, 321 Batallón y 4ª Compañía, se lo tragó la Batalla del Ebro
   Muchos de los que hemos entrado en los años de la jubilación tenemos el sueño ligero, nos cuesta dormir la noche entera, más si profesionalmente, como en mi caso, dormir en dos etapas ha sido el hábito de toda la vida. A estas alturas, libre ya de esta obligación, aún no he llegado a romper esta dinámica, a las tres horas ya estoy despierto. En la mesita de noche tengo siempre una radio que funciona toda la noche a un volumen muy bajito. Un día de finales de noviembre de 2014 me desperté poco antes de las tres de la madrugada cuando ya se estaba terminando el programa «La noche de los ignorantes» de Catalunya Radio, que aquella noche había tratado el tema de los desaparecidos en la Guerra Civil. Como no lo había podido escuchar en directo, lo descargué completo desde el archivo de la emisora ​​y, tras escucharlo, detecté que había un gran desconocimiento sobre el tema por parte de algunos familiares que todavía están buscando a sus desaparecidos; no sabían que hacer y por dónde empezar. Como no podía intervenir telefónicamente envié un correo electrónico a Xavier Solà, su conductor, con algunas orientaciones para los oyentes sobre que hacer y cómo hacerlo, que leyó la noche del día siguiente. Unos días después me pidió grabar una entrevista telefónica que, previo anuncio, se emitió al cabo de unos días.
   Como consecuencia de esa emisión, recibí algunas llamadas telefónicas, una de las cuales de una señora muy mayor que había perdido su hermano en la Batalla del Ebro, me dejó los datos que le pedí y, sin asegurarle nada, inicié la revisión de las listas que disponía, empezando por las del pueblo y siguiendo por otras de la comarca. Desgraciadamente en ninguna de ellas encontré el hermano de aquella señora, pero, por seguridad inicié con lentitud una segunda revisión. Cuando me encontraba revisando la de la Torre de Fontaubella, un nombre y apellidos me llamaron la atención, me resultaban muy conocidos, con seguridad pensé que eran de Margalef; Josep Perelló Franch estaba en la lista de los muertos en el frente de este pueblo a tan sólo 3 km. del mio. Inmediatamente me puse en contacto telefónico con su Alcalde, Ramón Vila, amigo y durante bastantes años también colega, le comenté el caso y me dijo que nunca habían sabido nada de él, tan solo sabían que había desaparecido en el Ebro y que de su familia sólo vivían una hermana, con salud muy precaria, y un hermano, Mateu Perelló Franch, de 85 años que, efectivamente, nos conocíamos. Al cabo de unos minutos, tembloroso y emocionado, -y yo tanto como él- lo tenía al teléfono y podía decirle que los restos de su hermano se encontraban en una fosa común de la Torre de Fontaubella donde había muerto en el hospital del túnel de tren el 27 de agosto de 1938 como consecuencia de las graves heridas recibidas en el Ebro.
   A los pocos días el Mateu y su hijo vinieron a casa, estuvimos hablando de su hermano y que si lo querían, los acompañaría a la Torre de Fontaubella, pero que previamente tenía que ponerme en contacto con Albert Sabaté, amigo, autor de las listas de su pueblo y actual Presidente de la asociación «No Jubilem la Memoria». Él miraría en cuál de las tres fosas estaba y nos acompañaría al lugar.
   Previo contacto con Albert Sabaté, el 24 de julio por la tarde con el Mateu y su hijo nos desplazábamos hacia la Torre de Fontaubella, en el otro extremo de la comarca. Allí hay tres fosas; como que el cementerio es muy pequeño y no cabían, se hicieron dos fuera que constan como cementerio provisional; en la más grande de estas se encuentra Josep Perelló Franch.
  Al poco de llegar se presentó Albert en la plaza de delante del Ayuntamiento donde habíamos quedado y, con él nos dirigimos hacia el lugar, yendo previamente hacia el túnel del tren que hacía de hospital donde murió. Unos minutos después llegábamos al Mas de Rafael. Allí, en aquel valle a los pies de los casi novecientos metros de la Mola de Colldejou, rodeado de densos bosques se encuentra el magnífico bancal de viñedos que aloja la fosa común donde descansan los restos de Josep Perelló Franch y setenta soldados muertos en la Batalla del Ebro. Bajamos de los coches y, con emoción y la mirada puesta en la fosa, entramos en unos emotivos minutos de silencio mientras, hacia arriba, los últimos rayos de sol iluminaban en tonos dorados los acantilados de la Mola de Colldejou que, como un centinela que guarda la fossa, preside aquel valle.
   En el viaje de regreso era ya de noche cuando llegábamos a nuestros respectivos pueblos poniendo así fin a años de dudas y sufrimiento; el Mateo sabía lo que había pasado con su hermano de 18 años y sabía donde descansan sus restos, el certificado de su muerte, del cual se obtuvo una copia, lo constataba. Desgraciadamente, sus padres y hermanos se fueron con la angustia y el sufrimiento a la tumba. Por mi parte, sentí mucho no encontrar el hermano de aquella señora pero, sin el programa de radio y su llamada, posiblemente no hubiera encontrado nunca el hermano de Mateu Perelló Franch y eso a pesar de todo, me compensa.
    Pasados ​​77 años de aquella gran tragedia, posiblemente no se ha hecho todo lo que se hubiera de haber hecho antes. En esta zona quedaron huellas de todo aquello que no merecen ser borradas de la memoria colectiva. Sin llegar a la magnitud del lado derecho del Ebro, el lado izquierdo también fue un escenario cruento; sin contar los que quedaron por los bosques y campos, horroriza la cantidad de muertos que alojan las fosas comunes de dentro y fuera de los cementerios, i eso, la mayor parte de gente -incluida la de la zona- lo desconoce. Tenemos lugares y espacios importantes para ser inventariados y declarados Espacios de Memoria y, a partir de aquí señalizarlos y darlos a conocer.

emg