INTERVENCIÓ ARQUEOLÒGICA A LA FOSSA "LES COMES"

2022-06-01 16:09
La Direcció General de Memòria Democràtica del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya ha iniciat la intervenció arqueològica a la fossa "Les Comes" de la zona del Pla Junquet a la Bisbal de Falset, que te per objectiu recuperar les restes de dos soldats morts el 31 de desembre de 1938.
Aquesta és la primera intervencióm a una de les tres fosses catalogades a la Bisbal de Falset fora del cementiri en els treballs de catalogació iniciats el 2016 a les comarques de l'Ebre i el Priorat.
LES FOSSES DEL SILENCI
Al setembre de 2016 impulsat per la Generalitat, la Universitat Rovira i Virgili iniciava el primer estudi de geolocalització de fosses comunes de la Guerra Civil a les comarques de les Terres de l'Ebre i el Priorat, en el qual vaig col·laborar en les del poble, ha permès ubicar sobre el terreny 123 fosses (69 confirmades i 54 de les quals es tenen indicis).
L'estudi resol una situació anòmala i incomprensible, i és que, tot i el protagonisme que havien tingut aquestes comarques en el front de guerra i havent-se lliurat en elles la Batalla de l'Ebre, fins ara no hi havia cap estudi que localitzés les fosses comunes que guarden, majoritàriament, restes de soldats del bàndol republicà.
Al mapa de fosses i de la repressió de Catalunya només hi constaven fins a la presentació de l'estudi 11 fosses a les comarques de les Terres de l'Ebre i Priorat. L'estudi elaborat per la Universitat Rovira i Virgili n’ha permès incorporar 112 de noves i s'amplia fins a 495 el nombre de fosses localitzades a tot Catalunya, de les quals 51 al Priorat (29 confirmades, 22 probables), 5 al Baix Ebre (1 confirmada, 4 probables), 2 al Montsià (2 confirmades),41 a la Ribera d'Ebre (25 confirmades i 16 probables) i 24 a la Terra Alta (12 confirmades i 12 probables).
Els resultats d’aquest primer estudi van ser presentats pel conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, la directora general de Relacions Institucionals, Carme Garcia i el catedràtic d'Història de la Universitat Rovira i Virgili i director l'estudi, Josep Sánchez i Cervelló.
La geolocalització de les 5 de la Bisbal va anar a càrrec de l’historiador i amic Josep Munté del Masroig i membre de l’associació No Jubilem la Memòria, amb el qual vam col·laborar i acompanyar els amics Francesc Masip (Regatxo), Bartomeu Masip (Teio) Lluís Masip (Eres).